Utrecht is de eerste Nederlands plaats waar vieze dieselauto's niet meer welkom zijn in het centrum. 20 camera's registreren op de belangrijkste plekken het verkeer. En sommige camera's zijn mobiel dus sluiproutes verzinnen is lastig.

Het inrijverbod voor het centrum geldt voor personen- en bestelauto's die rijden op diesel van voor 2001 (en vrachtauto's, maar daar hebben we het even niet over).

Kosten nog moeite gespaard: voor 750 duizend euro is een controle systeem actief.  Het Centraal Justitieel Incasso Bureau gaat bij overtreding direct innen: de bekende incasso. En de boete is niet mis: 90 euro's. Op 11 juni 2015 heeft de rechtbank Utrecht een eerste uitspraak gedaan naar aanleiding van een beroep (bezwaar tegen deze maatregel). Voorlopig mag Utrecht hiermee doorgaan en meer steden gaan volgen: Rotterdam maakt al concrete plannen.

Waarom eigenlijk deze milieuzone? Het blijkt dat oudere dieselmotoren veel vervuilende uitstoot veroorzaken. Je kent het wel: de zwarte troep op je ramen en kozijnen. De luchtkwaliteit is met die uitstoot slecht. Kijk naar steden in China en India voor de gevolgen: veel aandoeningen aan keel- en luchtwegen, veel meer allergien en ongetwijfeld nog meer vervelende gevolgen voor je gezondheid.

Inmiddels staat de hele zone 'onder druk'. De kosten zijn enorm en het resultaat is beperkt succesvol. We blijven de ontwikkelingen volgen.