D-Day!!!!! Vandaag doe je examen. De spanning siddert in je lichaam. Je twijfelt over alles. Je geheugen lijkt een zeef. Hoe zat het met een militaire colonne? Trams hebben van links ook voorrang?  Je weet het zeker: het gaat niet lukken.

Wat een ellende die examenstress. Hieronder 5 supertips: ze werken!

 

1) Goede voorbereiding = ontspanning

Gelukkig is ons geheugen een fantastische machine. Het werkt als je het nodig hebt. Wil je iets weten, het antwoord komt vanzelf. Vanzelf? Ja, als het een paar keer voorbij is gekomen. Neem de verkeerstheorie goed door. En herhaal regelmatig, dan zit de theorie in je lange termijn geheugen. En als je regelmatig oefenexamens hebt gemaakt, bijvoorbeeld bij kenjeTheorie.nl, dan blijft het zeker hangen. Dus een goede voorbereiding zorgt automatisch voor minder stress voor het examen. Werkt echt zo!

2) Wees uitgeslapen

Wat belangrijk om dit te doen: op tijd naar bed gaan aub. 

Niet tot 's avonds laat leren. Niet moe naar het CBR afreizen. Wetenschappelijk ontelbaar vaak bewezen: uitgeslapen mensen hebben een beter geheugen en presteren onder examendruk vele vele vele malen beter. Tot wel 25% beter geheugen! 

3) Positieve zelfpraat

''Ik kan het'', ''het gaat lukken'', ik ben goed voorbereid'' allemaal positieve zelfpraat. En dat zorgt voor ontspanning. En bij een negatieve gedacht (bv ''ik voel me slecht vandaag'') vervang je de gedachte bewust door een positieve gedachte (''ik ga slagen''). Herhaal de positieve gedachte net zo lang totdat de oude gedachte niet meer in je opkomt. Let op dat je alleen positieve zinnen gebruikt. En woorden zoals ''niet'' of ''geen'' moet je vermijden. Je hersenen letten daar namelijk niet op ( 'niet' denken aan een roze olifant mislukt omdat je hersenen aan de slag gaan met olifant en roze). Met de juiste zelfpraat ga je meer ontspannen en dat is de bedoeling.

4) Lichaamshouding

Is het zo simpel? Jazeker! Ga rechtop staan of zitten. Hoofd omhoog, schouders gezakt. Goed ademen is essentieel. De spanning zakt af. Je kijkt fier om je heen. Je voelt je beter en beter. Dit is een super belangrijke tip! En hij werkt altijd: de juiste lichaamshouding geeft het juiste gevoel.

5) Omarm je spanning

Wat is dit nu weer voor tip? Omarm je stressgevoel? Inderdaad! Spanning is namelijk goed voor je. Je gaat er beter door presteren. Ben je volkomen ontspannen, presteer je minder! Kortom, wees blij met spanning en besef dat je daardoor meer kans maakt op succes. En met toepassing van tip 1-4 zorg je ervoor dat je niet teveel spanning hebt.