Bespaar direct geld met je auto door Het Nieuwe Rijden (HNR).

Al jaren zijn de benzine, diesel en gasprijzen ongekend hoog. Shell, BP, Esso, ze maken meer winst dan ooit tevoren. En wie betaalt de prijs? Jij en ik. Gelukkig kunnen we de schade beperken.

Het Nieuwe Rijden is de manier om te besparen op brandstof. En dat door enkele simpele tips.

 

1. Zorg voor de juiste bandenspanning

Dit is de meest eenvoudige manier. Check maandelijks de bandendruk, bv bij een benzinestation. Let op: langs de snelweg rekenen ze kosten. Ook kunnen veel fietspompen de druk aangeven. Doe de meting wel met koude banden (maximaal 3 km gereden). Aan de binnenkant van de deur of in je autoboekje staat precies wat de beste bandenspanning is. Afhankelijk natuurlijk van je belading. Ga je een lange rit maken met vrienden en vriendinnen? Pas de luchtdruk aan en je bespaart 2-3% zonder veel moeite. En in sommige gevallen zelfs tot 5%.

2) Aangepaste rijstijl

Met een aangepaste rijstijl kun je fors besparen. Wel 10-15%. Dat is een geweldig bedrag als je veel autorijdt. Hieronder de belangrijkste tips op een rijtje:

- Geef niet teveel gas, zorg met andere woorden voor de juiste toerentallen. Voor benzinemotoren rijd je tussen 2000 en 2500 toeren. Voor diesel tussen 1800 en 2200 toeren. 

- Rij in de juiste versnelling. Dat betekent: zo hoog mogelijk, waarbij de motor soepel loopt. Dus 80 km per uur in de vijfde versnelling. En 50 km per uur in de vierde versnelling.

- Rem zo min mogelijk. Kijk goed vooruit en kijk wat er gaat gebeuren. Vervolgens snelheid minderen door gas loslaten en terug te schakelen. Laat vervolgens de auto in de versnelling uitrollen. 

3) Extra besparingen

En nog een paar mogelijkheden om brandstof te besparen:

- airco en achterruitverwarming kosten brandstof! Airco zelfs heel veel!
- Korte stop, langer dan 20 seconden? Direct motor uit. Scheelt weer wat.
- Gebruik je cruisecontrol..